Bitcoin: Hier is hoe de verhoogde hoogfrequente handel in uw winst vermindert

De instroom van Bitcoin in de beurzen is gedaald tot recordniveaus en aangezien de vraag/het aanbod ook blijft dalen, kan dit de kalmte zijn voor de storm, maar de inactiviteit op de spot-/derivatenbeurzen kan worden verklaard door het volatiliteitsniveau van Bitcoin. Volgens Bitcoin’s 60-daagse volatiliteitsgrafiek van Willy Woo is de volatiliteit van Bitcoin gedaald tot het niveau van 2019.

Hoe de microstructuren van de BTC-markt u miljoenen kunnen kosten in transacties

De prijs ligt echter boven het 200-dagen voortschrijdend gemiddelde en de algemene perceptie is dat handelaren fondsen verplaatsen van Bitcoin naar Altcoins, DeFi-projecten, of gewoonweg accumuleren. Echter, op basis van een recent gepubliceerd onderzoeksdocument van het Departement van Economie, Rutgers University, is er een verhoogd percentage van high-frequency trading (HFT) bedrijven. Deze bedrijven zijn sinds 2020 op de markt gekomen en dit kan de volatiliteit van Bitcoin verklaren.

Het onderzoek vergeleek de Bitcoin-handel op CME en vier settlement spotbeurzen die $146 miljoen per dag verhandelen in de BTC/USD-paren. De mediane handelsgrootte van de spotmarkt ligt onder $1300, maar ze overschrijden $18000 op de CME. Bid-ask spreads gemiddeld 0.0298%. De handelsgrootte van meer dan $1 miljoen is minder dan 1% in de huidige markt. Meer dan 2.5% van de transacties en 15.5% van de annuleringen op Coinbase gebeuren in minder dan 50 milliseconden. Deze HFT-activiteit verhoogt ook de Bid-Ask-spreads af en toe.

Grotere executies op beurzen zoals Coinbase worden binnen milliseconden uitgevoerd, maar er zijn geschatte verliezen van $36 M in de handel door betere quotes. De prijsvondst wordt echter vooral gedreven door derivatenbeurzen.

Hoe BTC-markt microstructuren u miljoenen kunnen kosten in transacties

Institutionele beleggers handelen in Bitcoin-derivaten op CME en gebeurtenissen zoals het aflopen van opties hebben een directe invloed op de spotprijzen. De laatste vervaldatum van de opties op 26 september had echter niet het verwachte effect op de spotmarktprijzen.

De HFT-activiteit is in de afgelopen 4 maanden toegenomen op de spot- en derivatenmarkten en dit valt samen met de afnemende invloed van de expiratie van CME Bitcoin-opties op de prijs. Volgens de paper kan de fragmentatie van de Bitcoin-markten hiervoor verantwoordelijk zijn. Om dit in perspectief te plaatsen, laten we eens kijken naar de HFT-activiteitsstatistieken van de spot- en derivatenbeurzen. 2,56% van de Coinbase transacties zijn HFT. Op Bitstamp is het 8.1 en in tech aandelen op beurzen is 30-35% van de handelsactiviteit HFT.

Dus vanaf nu betreden meer hedgefondsen Bitcoins en doen ze aan HFT en het is te verwachten dat de volatiliteit verder kan dalen als dat gebeurt. Bitcoin kan vergelijkbaar zijn met technische aandelen zoals Apple. HFT op de top 4 beurzen is goed voor 59% van het gemiddelde weekdagvolume en CME-futures zijn goed voor 41%. De volatiliteit is op dit moment relatief hoog, maar in vergelijking met het niveau van vóór 2016 kan deze dalen als de institutionele rente stijgt.

De Bitcoin-futures markt is minder dan 2% van de omvang van Brent Crude, en de top-vier spotbeurzen hebben het gecombineerde volume van een enkel midcap aandeel. Als zodanig kan een markt van deze omvang een hoge volatiliteit ervaren wanneer detailhandelaren handelen, met de actieve deelname van Hedge Funds, zal de volatiliteit langzaam dalen om het niveau van de traditionele aandelenmarkt te evenaren. Een lage marktkapitalisatie is hiervoor grotendeels verantwoordelijk en tenzij er een ongekende stijging van de marktkapitalisatie is, kan de volatiliteit verder dalen, waardoor de moeilijkheidsgraad en de marge voor de retailhandelaren afneemt.